Beredning och bedömning
Stiftelsens bransch- och beredningsgrupper bedömer ansökningar med avseende på nytta för näringen och vetenskaplig kvalitet. I den öppna utlysningen bedöms ansökningarna i två steg, först av en branschgrupp och sedan av en beredningsgrupp. I alla andra utlysningar görs bedömningen vid ett tillfälle. I samtliga fall är det styrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet.
Branschgrupper
Branschgrupperna består av lantbrukare, rådgivare och andra experter från lantbruksnäringen. Ledamöterna bidrar med sin kompetens och ansvarar för att de insamlade forskningsmedlen används så effektivt som möjligt och ger största möjliga nytta för näringen.
Ledamöterna läser och bedömer idéskisser i den öppna utlysningens första steg. Varje ledamot gör en egen bedömning av de idéskisser som hen tilldelats att bedöma. Vid gruppens möte används de individuella bedömningarna som underlag för ett gemensamt förslag till stiftelsens kansli. Det ligger till grund för vilka sökande som ges möjlighet att skicka in en komplett ansökan till utlysningens andra steg. En representant från stiftelsens kansli deltar i branschgruppernas möten.
Ledamöter i branschgrupperna
Branschgrupp för klimat och miljö
- Sara Österman, akademisekreterare KSLA (ordförande)
- Lisa Wigh, representant från näringen
- Anders Haglund, lantbrukare
- Dan Waldemarsson, lantbrukare
- Mattias Pettersson, lantbrukare
- Margaretha Månsson, representant från näringen
- Line Strand, representant från näringen
- John Andersson, representant från näringen
- Daniel Halmsjö, lantbrukare
- Arvid Tunemar, representant från näringen
Branschgrupp för livsmedel – animalier
- Karl-Johan Petersson, lantbrukare (ordförande)
- Lena Eliasson Selling, representant från näringen
- Carolina Johansson, representant från näringen
- Fredrik Sundblad, representant från näringen
- Sara Helgstrand, representant från näringen
- Michael Murphy, representant från näringen
- Emelie Oskarsson, representant från näringen
- Sofia Strandberg, representant från näringen
- Charlotte Hallén Sandgren, representant från näringen
- Johanna Tell, representant från näringen
- Linda af Geijerstam, Svenska vallföreningen
- Peter Larsson, representant från näringen
Branschgrupp för livsmedel – vegetabilier
- Ingemar Gruvaeus, representant från näringen (ordförande)
- Anders Lindkvist, representant från näringen
- Emelie Ekholm, representant från näringen
- Anders Andersson, lantbrukare
- Erik Wildt Persson, representant från näringen
- Emma Hjelm, representant från näringen
- Märta Johansson, lantbrukare
- Erik Jönsson, representant från näringen
- Charlotte Gissén, representant från näringen
- Amanda Andersson, representant från näringen
- Jörgen Hansson, lantbrukare
Beredningsgrupper
Beredningsgrupperna består till hälften av vetenskapliga bedömare och till hälften av relevansbedömare. Gruppen sätts samman för att kunna bedöma de aktuella ansökningarna. Stiftelsen eftersträvar en blandning av svenska och internationella vetenskapliga bedömare i beredningsgrupperna.
Beredningsgruppernas uppgift är att bedöma ansökningarna i stiftelsens öppna utlysning och välja ut de som anses innebära störst nytta för näringen samtidigt som de håller hög vetenskaplig kvalitet. Varje ledamot gör en egen bedömning av de ansökningar som hen tilldelats att bedöma. Vid beredningsmötena används de individuella bedömningarna som underlag för ett gemensamt förslag till stiftelsens styrelse i utlysningens andra steg. En representant från stiftelsens kansli deltar i beredningsgruppernas möten.
Ledamöter i beredningsgrupperna
Beredningsgrupp för klimat och miljö
- Sara Österman (ordförande), representant för näringen
- Mattias Persson, representant för näringen
- Margaretha Månsson, representant för näringen
- Line Strand, representant för näringen
- Elina Tampio, LUKE, Finland
- Asunción Antón, forskningsrepresentant, Spanien
- Gabor Lövei, Århus universitet, Danmark
- Sirpa Kurppa, forskningsrepresentant, Finland
Beredningsgrupp för livsmedel – animalier
- Karl-Johan Petersson (ordförande), representant för näringen
- Michael Murphy, representant för näringen
- Emelie Oskarsson, representant för näringen
- Charlotte Hallén Sandgren, representant näringen
- Arjan Stegeman, Utrechts universitet, Nederländerna
- Alan Kelly, Dublins universitet, Ireland
- Trine Barrett Weinreich, Arla Foods, Danmark
- Hermann Swalve, Martin Luthers universitet Halle-Wittenberg, Tyskland
- Anja Varmløse Strathe, Köpenhamns universitet, Danmark
- Jarkko Niemi, LUKE, Finland
Beredningsgrupp för livsmedel – vegetabilier
- Ingemar Gruvaeus (ordförande), representant för näringen
- Erik Jönsson, representant för näringen
- Deidre Hennessy, Corks universitet, Irland
- Paul Neve, Köpenhamns universitet, Danmark
- Heikki Lehtonen, LUKE, Finland
- Niels Halberg, Århus universitet, Danmark
- Kristiina Mäkinen, Helsingfors universitet, Finland
- Charlott Gissén, Jordbruksverket
Bedömningskriterier
Ledamöterna bedömer idéskisserna i enlighet med på förhand uppsatta bedömningskriterier. Läs mer om dessa i Handboken.
För att undvika misstanke om felaktigheter deltar inte ledamöter i beslut där de är jäviga. En ledamot är jävig om hen är inblandad i ansökan eller har en nära professionell eller personlig relation till den sökande.