Kategori: Specialutlysningar
Öppen: 350 dagar till
Sök senast: 2025-12-31
Löpande utlysning för akuta behov
Ansökan för ett akutbidrag kan skickas in löpande till Stiftelsen Lantbruksforskning. Efter att kontakt tagits med kansliet öppnas utlysningen i SBS Manager och ansökan kan skickas in. Ansökningar bereds och beslut fattas löpande.
Bakgrund
Inom lantbruket sker ibland oväntade händelser, exempelvis ett sjukdomsutbrott bland djur, nya växtskadegörare, väderfenomen eller andra händelser av stor social eller ekonomisk betydelse. Akututlysningen är ett verktyg som gör det möjligt att i sådana situationer snabbt samla in värdefullt underlag för forskning innan det försvinner.
Syfte och inriktning
Stiftelsen välkomnar ansökningar när det föreligger ett akut behov av att säkerställa framtida tillgänglighet till forskningsunderlag (primärdata), exempelvis mätdata och insamlade prover, intervjuer och deltagande observationer. Det akuta behovet av att säkerställa tillgänglighet till forskningsunderlag ska grunda sig på en oförutsägbar eller hastigt uppkommen situation som inte kunnat förutses. Underlaget ska ha stor potential att utgöra grund för betydande vetenskapliga resultat och nytta för näringen.
Många forskningsprojekt genererar forskningsdata som kan komma till nytta inte enbart inom projektet utan även analyseras vidare av andra. Öppna data och en god datahantering är grunden för att detta ska vara möjligt. God datahantering är en viktig del i akututlysningen, där de sökande ska presentera en datahanteringsplan där de redogör för hur den data som genereras inom projektet kommer att tas om hand efter det att projektet avslutats.
Forskningsdata och metadata som produceras inom projekten ska följa FAIR-principerna (sökbara, tillgängliga, interoperabla och återanvändbara), och göras omedelbart öppet tillgängliga i trovärdiga repositorier i enlighet med principen så öppen som möjligt och så begränsad som nödvändigt.
Den forskningsdata som produceras inom projektet ska vara ämnad för antingen grundläggande eller tillämpad forskning för en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling på gårdsnivå.
Instruktioner för ansökan och projekt hos Stiftelsen Lantbruksforskning
- Motivera det akuta behovet av att samla in forskningsunderlaget. Ett högt akut behov är avgörande för att ansökan ska kunna beviljas finansiering.
- Redogör för hur forskningsunderlaget som samlats in kommer att tas om hand och hur den forskningsdata som genereras ska tillgängliggöras efter det att projektet avslutats.
- Beskriv projektets syfte och metod samt potentialen i underlaget som ska samlas in.
- Beskriv lantbruksnyttan i den forskningsdata som ska tas fram i projektet.
- Redogöra för den kompetens och tillgång till resurser som behövs för projektets genomförande.
- Ange och motivera projektets budget.
Samtliga ansökningar skrivs på engelska enligt ovan anvisningar och instruktioner för riktade utlysningar i Handboken. För stiftelsens allmänna krav och riktlinjer för ansökningar och projekt, se vår Handboks instruktioner för riktade utlysningar. Där Handboken och utlysningstexten skiljer sig åt gäller utlysningstexten.
Budget och projektstorlek
Budget och projekttid ska vara rimlig och väl motiverad utifrån projektets storlek och komplexitet. Projektet genomförs under maximalt ett år.
I akututlysningen beviljas enbart medel till kostnader för att säkerställa tillgängligheten av forskningsunderlag och forskningsdata för framtida användning inom forskning eller försök. Den akuta karaktären av de olika kostnaderna motiveras.
Kostnader för deltagande i konferenser och publicering i tidskrifter beviljas inte.
Stiftelsen accepterar overhead om max 25% påslag på sökta medel för löner och förbrukningsmaterial. Samtliga sökandes deltagande i projektet skall redovisas oavsett om medel söks för arbetet eller bekostas med andra projektmedel. Tänk på att vara specifik och tydlig när du anger material, resor och övriga kostnader. Poster som ”övrigt material” eller ”diverse övriga kostnader” godkänns inte. Ange lön för inköpta tjänster (alltså ej huvudsökande, medsökande eller annan avlönad inom projektet) under “Övriga kostnader” tillsammans med tjänstebenämning och namn. En konsulttjänst bör inte vara så omfattande att den kan anses passa bättre som en avlönad post inom projektet. Läs mer i Handboken.
Sökande och samverkan
Huvudsökande skall ha doktorsexamen eller motsvarande väl dokumenterad forskningskompetens.
Kom ihåg att kontakta aktuell näringsrepresentant som medsökande till projektet – näringen ska vara delaktig i hela projektet.
Projektet ska vara inom ett område av intresse för stiftelsens insamlande branscher. En näringsrepresentant skall finnas knuten till projektet i form av medsökande och vara en person från näringen med viktig kunskap och kompetens, som har betydelse för näring, bransch och insamlande organisationer, exempelvis lantbruksföretagare, rådgivare eller representant för en av de insamlande organisationerna. Projektdeltagare från insamlande branscher skall tillhöra någon av de insamlande organisationerna.
I yttersta undantagsfall kan två fakulteter betraktas som två olika organisationer. Detta gäller i fall av tillämpad forskning där den konstellationen kan anses vara den enda möjliga. Avsaknaden av part från näringen skall då motiveras i ansökan.
Läs mer om de insamlande organisationerna
För mer information kontakta forskningschef Mattias Norrby.