Kategori: Riktade Utlysningar

klocka ikonÖppen: 106 dagar till

kalender ikonSök senast: 2024-10-16

Animalieproduktion 2.0 - Forskning för animalieproduktionens ökade konkurrenskraft, hållbarhet och resiliens

Bakgrund, syfte och inriktning

Denna riktade utlysning omfattar aspekter för hur framtidens animalieproduktion kan bli mer konkurrenskraftig och ekonomiskt och miljömässigt hållbar, samt mer resilient ur ett brett perspektiv. Detta kan innefatta, utan att vara begränsat till, förbättringar genom ökad produktion, förbättra stallmiljöns ventilation, temperatur och golvytor, förbättrad djurhälsa, strategier för en ökad användning av bete som foderresurs, mer exakta mätmetoder och utvärdering av foderintag, fodereffektivitet och vikt/hull, olika parametrars påverkan på slaktkroppskvalitet och köttegenskaper, eller djurövervakning med hjälp av tekniska hjälpmedel. Det kan även innefatta utvecklingsprojekt för registrering och utvärdering av storskaliga multidisciplinära data, ur produktions, hälso- och smittskyddsperspektiv, eller för avelsvärdering. Utvärdering av storskalig dataregistrerings potential som underlag för stödutbetalningar och/eller myndighetsrapportering är även välkommet med mål om minskad administrativ börda för enskild lantbrukare.

Även projekt rörande rekommenderad utfodring i situationer med extremväder, eller för förebyggande och hantering av stora utbrott av smittor kan omfattas, för en ökad resiliens och mer stabil inhemsk livsmedelsförsörjning. Samtliga djurslag representerade i stiftelsens insamling omfattas, där ansökningar inom nöt, gris och lamm särskilt välkomnas då utlysningsbudgeten har särskilt avsatta medel till dessa produktionsgrenar.

Instruktioner för ansökan och projekt hos Stiftelsen Lantbruksforskning

För stiftelsens allmänna krav och riktlinjer för ansökningar och projekt, se vår handboks instruktioner för riktade utlysningar. Länk till Handboken finns längre ner.

Där Handboken och utlysningstexten skiljer sig åt gäller utlysningstexten.

Budget och projektstorlek

Utlysningen omfattar 9 miljoner kronor. Stiftelsen uppmuntrar både kortare och längre projekt. Totalt sökt belopp för ett projekt får maximalt vara 4 Mkr där fördelningen av medel över år ej är reglerat. Budget och projekttid ska vara rimlig och väl motiverad utifrån projektets storlek och komplexitet.

Stiftelsen accepterar overhead om max 25% påslag på sökta medel för löner och förbrukningsmaterial. Samtliga sökandes deltagande i projektet skall redovisas oavsett om medel söks för arbetet eller bekostas med andra projektmedel. Tänk på att vara specifik och tydlig när du anger material, resor och övriga kostnader. Poster som ”övrigt material” eller ”diverse övriga kostnader” godkänns inte. Ange lön för inköpta tjänster (alltså ej huvudsökande, medsökande eller annan avlönad inom projektet) under “Övriga kostnader” tillsammans med tjänstebenämning och namn. En konsulttjänst bör inte vara så omfattande att den kan anses passa bättre som en avlönad post inom projektet. Läs mer i Handboken.

Sökande och samverkan

Huvudsökande skall ha doktorsexamen eller motsvarande väl dokumenterad forskningskompetens.

Kom ihåg att kontakta aktuell näringsrepresentant som medsökande till projektet i god tid innan din ansökan skickas in – näringen ska vara delaktig i hela projektet och även i utformningen av det.

Projektet ska vara inom ett område av intresse för stiftelsens insamlande branscher. En näringsrepresentant skall finnas knuten till projektet i form av medsökande och vara en person från näringen med viktig kunskap och kompetens, som har betydelse för näring, bransch och insamlande organisationer, exempelvis lantbruksföretagare, rådgivare eller representant för en av de insamlande organisationerna. Projektdeltagare från insamlande branscher skall tillhöra någon av de insamlande organisationerna.

I yttersta undantagsfall kan två fakulteter betraktas som två olika organisationer. Detta gäller i fall av tillämpad forskning där den konstellationen kan anses vara den enda möjliga. Avsaknaden av part från näringen skall då motiveras i ansökan.

För information om vilka de insamlande organisationerna är, besök denna sida.

Elektronisk ansökan

Du skickar in din ansökan elektroniskt i stiftelsens ansökningssystem, länk högst upp på denna sida. I ansökan gäller elektronisk signering för huvud- och medsökande samt ansvarig chef, läs mer i Handboken.

Publicering av forskningsresultat och kommunikation till lantbrukaren

Huvudsökande ska garantera att deras forskningsresultat finns tillgängliga via Open Access inom sex månader från publiceringen. Finansiering för publiceringskostnader i tidskrifter som utnyttjar Open Access kan inkluderas som en direkt kostnad i ansökningar för forskningsprojekt.

Det är av yttersta vikt att resultaten från projektet på ett tydligt sätt når ut till våra finansiärer, Sveriges lantbrukare. Var därför noggrann med planen för denna kommunikation i din ansökan.

Beviljade projekt förväntas kommunicera resultaten populärvetenskapligt för omsättning av resultaten i praktiska näringen.

Utlysning, bedömning och beslut

Utlysningen öppnar 2024-06-20 kl.12.00 och stänger 2024-10-16 kl. 14.00.

Samtliga fullskaliga ansökningar skrivs på engelska enligt ovan anvisningar och instruktioner för riktade utlysningar i Handboken.

Bedömningen sker enligt stiftelsens rutin för Riktade utlysningar (se Handboken). Beslut tas på Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelsemöte i december 2024.

Kontakt
Lina Bengtsson IMG 9344
Lina Bengtsson

Forskningssekreterare

070–309 84 54 lina.bengtsson@lantbruksforskning.se
Yvonne M Airosa IMG 9296
Yvonne M Airosa

Administration och support

076–775 35 42 yvonne.miettinen@lantbruksforskning.se