
Vallen i nordiskt perspektiv
I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen och det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.
Vallfoder är den vanligaste grödan i det svenska jordbruket. Den utgör en livsviktig bas för produktion av humanföda i form av mjölk och köttprodukter. I detta projekt har SLU och RISE gått igenom relevant litteratur för att sammanfatta kunskapsläget om vallen i norden, samt identifiera kunskapsluckor för framtida forskningsbehov.
I projektet har ett stort antal forskare från SLU och RISE samverkat för att göra kartläggningen. Syftet var att skapa en populärvetenskaplig rapport som ska kunna användas av lantbruksföretag, rådgivningsorganisationer, samt som material i utbildning, till exempel på universitet och yrkeshögskolor. Rapporten kommer att finnas tillgänglig på både svenska och engelska.
Arbetet var uppdelat på fem olika work packages (WP), administration, växtodling, skörd och konservering, fodervärde till olika djurslag, samt ekonomi. Läs mer om varje WP:s deltagare och resultat här
Finansiärer
- Stiftelsen Lantbruksforskning i samarbete med Formas
- Stiftelsen hästforskning
- Sveriges Lantbruksuniversitet
Forskningsrapporten
Vallen i nordiskt perspektiv (PDF)
Projektnummer: R-21-41-605
Huvudsökande: David Parsons
- Mer om projektet i Projektdatabasen Vallen i nordiskt perspektiv - Projektbanken - Lantbruksforskning
- Läs mer om projektet och alla deltagande forskare hos SLU

Hållbar produktion och konsumtion av mjölk
Slutrapporten av Hållbar produktion och konsumtion av mjölk – ett forskningsprogram från SLU, RISE och Chalmers.
Läs mer
Rapport om hälsa och välfärd hos mjölkkor i lösdriftsstall
Rapporten "Report on Animal Welfare of Dairy Cows in Indoor Loose Range Housing: A Systematic Review" från Oxford Systematic Reviews LLP (Oxsrev) har nu slutförts och finns att läsa här.
Läs mer
Rapport från projektet Eurodairy: Minska användningen av antibiotika hos mjölkföretag i Europa
Eurodairy är ett EU-projekt för att dela erfarenheter om hur man bland annat kan minska användningen av antibiotika hos mjölkföretagare.
Läs mer