Hållbar produktion och konsumtion av mjölk
Slutrapporten av Hållbar produktion och konsumtion av mjölk – ett forskningsprogram från SLU, RISE och Chalmers.
Under fyra år har programmet "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk" pågått i ett samarbete mellan SLU, Chalmers och RISE. Forskningsprojekten startade under 2019 och pågick till december 2023. Hela programmet är en stor satsning som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.
Några av de viktigaste resultaten från forskningsprogrammet
- Kostens näringstäthet är en lämplig indikator för att beskriva matens hälsoeffekter, som till exempel kan inkluderas i en livscykelanalys.
- Baserat på nationella data kunde indikatorer för ekosystemtjänster tas fram. Dessa visar att de varierade landskapen på gårdar med idisslare bidrar med många viktiga ekosystemtjänster.
- Svenska mjölkgårdar har över tid haft högre kolinlagring i sina jordar än andra driftsinriktningar vilket även minskar klimatavtrycket för mjölken väsentligt.
- Mjölkproduktionens hållbarhet, lönsamheten inkluderad, förbättras av att öka kornas medellivslängd med ca ett år jämfört med idag.
- Fodereffektivitet är ett säkrare mått att använda i avelsarbetet än metanutsläpp för att minska klimatpåverkan från mjölkkorna.
- För att kunna beskriva livsmedelssystemets hållbarhet måste livscykelanalysen kombineras med andra modeller för hållbarhetsbedömningar.
- Trenden mot allt större och färre enheter och högre mjölkavkastning per ko ger ökad ekonomisk effektivitet och lägre klimatpåverkan per kg mjölk, men skapar problem för biodiversitet och resiliens. Ny teknik skulle kunna möjliggöra en större variation i hur mjölkproduktionen bedrivs.
- Mjölkproduktion, med olika produktionsinriktningar, spridd i hela Sverige är en nödvändig insats för att säkra svensk matförsörjning och biologisk mångfald, i linje med Nationella Livsmedelsstrategin. En förutsättning är att alla intressenter hjälps åt.
Forskningsprojekten i programmet
- Indikatorer och scenarier för svensk mjölk
- Metoder och rekommendationer för miljöutvärdering av jordbruk och dess livsmedelsproduktion
- Inkludering av nutrition- och hälsoaspekter i livscykelanalyser av livsmedelsprodukter
- Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet
- Förbättrad hållbarhet inom mjölkproduktion genom förbättrad fodereffektivitet
- Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Ladda ner och läs hela rapporten
Hållbar produktion och konsumtion av mjölk
Vallen i nordiskt perspektiv
I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen och det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.
Läs merRapport om hälsa och välfärd hos mjölkkor i lösdriftsstall
Rapporten "Report on Animal Welfare of Dairy Cows in Indoor Loose Range Housing: A Systematic Review" från Oxford Systematic Reviews LLP (Oxsrev) har nu slutförts och finns att läsa här.
Läs merRapport från projektet Eurodairy: Minska användningen av antibiotika hos mjölkföretag i Europa
Eurodairy är ett EU-projekt för att dela erfarenheter om hur man bland annat kan minska användningen av antibiotika hos mjölkföretagare.
Läs mer