Avtal med Källsjö mejeri om forskningsfinansiering
Stiftelsen Lantbruksforskning har tecknat avtal med halländska Källsjö mejeri om finansiering av lantbruksforskning. Källsjö mejeri kommer att göra ett avdrag på den invägda mjölken, som investeras i forskning.
Källsjö mejeri i Halland har anslutit sig till stiftelsens insamlingsmodell. Modellen bygger på att de anslutna företagen, oavsett storlek, gör ett avdrag om 0,5 öre per kilo invägd mjölk. De insamlade medlen går oavkortat till forskning av högsta relevans för svenskt lantbruk.
En hållbar – inte minst ekonomiskt – svensk mjölknäring kräver forskning, utveckling och innovation säger Christian Nyrén, Stiftelsen Lantbruksforsknings vd. Det är glädjande att Källsjö mejeri ansluter sig till gruppen av mejerier som tar ansvar för att öka mjölksektorns konkurrenskraft genom ny kunskap.
Källsjö mejeri tillverkar mejeriprodukter i Ullared sedan 2006. 2014 invigdes företagets nya mejeri. Mjölkråvaran kommer från de lokala gårdarna Egnared, Torsebo, Kampås, Prästedalen och Åhs.
En levande landsbygd är viktigt för oss säger Lennart Svenäng, ordförande och en av ägarna till Källsjö mejeri. Det är därför vi startade mejeriet och därför vill vi vara med och investera i forskning och ny kunskap för framtiden.
I 2015 års öppna utlysning beviljade Stiftelsen Lantbruksforskning drygt 30 miljoner kronor till 12 nya projekt med relevans för mjölknäringen. I december tas beslut i årets öppna utlysning.
För mer information
Christian Nyrén, vd, Stiftelsen Lantbruksforskning
- 0705-49 74 15
- christian.nyren@lantbruksforskning.se
Lennart Svenäng, ordförande, Källsjö mejeri
- 0705-40 75 47
- info@kallsjomejeri.se
Fakta
Arla, Gefleortens mejeri, Gäsene mejeri, Norrmejerier och Sju gårdar är sedan tidigare anslutna till stiftelsens insamlingsmodell.
Martin Moraeus är ny styrelseordförande för Stiftelsen Lantbruksforskning
LRF:s riksförbundsstyrelse har utsett en ny ordförande för Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelse. Det blir Martin Moraeus som tillträder och ersätter Lena Åsheim som haft uppdraget de senaste åtta åren.
Läs merNy forskning om produktion och konsumtion av mjölk
Nya resultat visar bland annat att näringstäthet är en lämplig indikator i livscykelanalyser, gårdar med idisslare bidrar med ekosystemtjänster, vidare att mjölkgårdar har högre kolinlagring i jordarna än andra driftsinriktningar och fodereffektivitet är ett säkrare mått för att minska klimatpåverkan än metanutsläpp vid avel på mjölkkor.
Läs mer40 miljoner till behovsdriven lantbruksforskning
Stiftelsen Lantbruksforskning delar ut strax under 40 miljoner kronor till 14 projekt i 2023 års öppna utlysning inom livsmedel samt klimat och miljö. Forskningen syftar till konkret nytta, ökad konkurrenskraft och lönsamhet för Sveriges lantbrukare.
Läs mer