20241106 Kollage SLF 1500 800

Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!

På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med  AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.

På Lantbruksforskningsdagen presenteras senaste resultat från forskning som bedrivs med medel från svenska lantbrukare. Välkommen till en heldag där forskare, lantbrukare, rådgivare och andra verksamma inom näringen får möjlighet att mötas kring den tillämpade forskningen. 

Animalier på förmiddagen och vegetabilier på eftermiddagen

10 forskare kommer under dagen att presentera sina olika aktuella forskningsområden. På förmiddagen fokuserar vi på Livsmedel – animalier och under eftermiddagen handlar presentationerna om Livsmedel – vegetabilier samt Klimat och miljö. 

– Vi är så stolta att kunna arrangera en hel dag om den senaste behovsstyrda forskningen för hela det svenska lantbruket. Genom samarbetet med AgroVäst Gröna möten kommer vi att få många lantbrukare, rådgivare och forskare som deltagare. Allt för att sprida aktuella forskningsresultat till dem som behöver det mest, säger Mathilda Hollertz, vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Det är ett brett urval av ämnen som kan intressera många. Bland annat handlar föreläsningarna om den multifunktionella mjölkgården, mjölkproteiners betydelse för osttillverkning, köttkvalitet, skydd mot afrikansk svinpest och åtgärder mot Campylobakter under förmiddagen. Och efter lunch får vi höra om bevattning av vall, bekämpning av hönshirs och herbicidresistens, nya rotsjukdomar i korn och vete, brukningsmetoder för bättre markkvalité samt utsädesbehandling med ThermoSeed.  

Samarrangemang med AgroVäst Gröna möten

Lantbruksforskningsdagen är ett samarrangemang mellan Stiftelsen Lantbruksforskning och Agroväst Gröna möten. Evenemanget vänder sig till dig som är lantbrukare, student, rådgivare eller intresserad av forskningsresultat. Det hela är kostnadsfritt och vi bjuder på lunch och fika.
 

Fullständigt program och föreläsare kommer inom kort

Programmet startar 09:30 med servering av kaffe och smörgås från kl 09:00. Lunch serveras klockan 12:00 och dagen avslutas klockan 15: 00. Det fullständiga programmet och alla föreläsare presenteras under tidig höst. 
 

Nyheter
SLF Händer Skott 1500 800 Istock 685498504

FRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket

Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.

Läs mer
Mjolkveckan Ko 1500 800

Boka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala

Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.

Läs mer
Mjolkko Bete Istock 675372344 (2)

FRÅGA EXPERTEN: Generellt lägre klimatpåverkan av slaktungnöt av mjölkras än köttras

För den som vill ha en klimatsmart och miljömedveten inriktning kan en ny svensk studie om nöt- och lammköttsproduktion ge vägledning. I studien utvärderades både klimatpåverkan och bidrag till biologisk mångfald.

Läs mer