Sugga Kultingar Istock 1304836150

9 miljoner kronor att söka till forskning om animalieproduktion

Nu har den riktade utlysningen "Animalieproduktion 2.0 – forskning för animalieproduktionens ökade konkurrenskraft, hållbarhet och resiliens" öppnat. Varmt välkommen med din ansökan!

Stiftelsen Lantbruksforskning utlyser 9 miljoner kronor, varav 2,4 miljoner från Sveriges djurbönder, till forskning för animalieproduktionens ökade konkurrenskraft, hållbarhet och resiliens. Forskningens resultat bör kunna ge direkt nytta för den enskilde lantbrukaren. 

Konkurrenskraftig och hållbar animalieproduktion

Den riktade utlysningen omfattar aspekter för hur framtidens animalieproduktion kan bli mer konkurrenskraftig och ekonomiskt och miljömässigt hållbar, samt mer resilient ur ett brett perspektiv.

Detta kan innefatta, utan att vara begränsat till:

  • Förbättringar genom ökad produktion.
  • Förbättra stallmiljöns ventilation, temperatur och golvytor.
  • Förbättrad djurhälsa.
  • Strategier för en ökad användning av bete som foderresurs.
  • Mer exakta mätmetoder och utvärdering av foderintag.
  • Fodereffektivitet och vikt/hull.
  • Olika parametrars påverkan på slaktkroppskvalitet och köttegenskaper.
  • Djurövervakning med hjälp av tekniska hjälpmedel.
  • Utvecklingsprojekt för registrering och utvärdering av storskaliga multidisciplinära data, ur produktions, hälso- och smittskyddsperspektiv, eller för avelsvärdering.
  • Utvärdering av storskalig dataregistrerings potential som underlag för stödutbetalningar och/eller myndighetsrapportering är även välkommet med mål om minskad administrativ börda för enskild lantbrukare.
  • Projekt rörande rekommenderad utfodring i situationer med extremväder, eller för förebyggande och hantering av stora utbrott av smittor för en ökad resiliens och mer stabil inhemsk livsmedelsförsörjning.

Samtliga djurslag representerade i stiftelsens insamling omfattas, där ansökningar inom nöt, gris och lamm särskilt välkomnas då utlysningsbudgeten har särskilt avsatta medel till dessa produktionsgrenar.

Ansök om max 4 miljoner kronor senast den 16 oktober

Stiftelsen uppmuntrar både kortare och längre projekt. Totalt sökt belopp för ett projekt får maximalt vara 4 miljoner kronor och fördelningen av medel över år är inte reglerat. Ansökningar ska lämnas in senast den 16 oktober.

Läs mer och ansök här

Nyheter
20241106 Kollage SLF 1500 800

Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!

På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med  AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.

Läs mer
SLF Händer Skott 1500 800 Istock 685498504

FRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket

Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.

Läs mer
Mjolkveckan Ko 1500 800

Boka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala

Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.

Läs mer