Hastar Grovfoder

Fråga forskaren: ​Vallfoderstrategi för hästar med olika behov

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Månadens fråga handlar om vall och hur kan man tänka kring  grovfoder till hästar med olika behov och en foderstat utan kraftfoder.

Frågan löd: "Med stigande kraftfoderpriser så ser vi över våra foderstater till hästarna på gården. Vad är de viktigaste aspekterna för att kunna klara sig på enbart grovfoder och vilka vallfröblandningar rekommenderas för att få ett passande innehåll (gärna oavsett skördeomgång). Vi har tre shettisar och två ridhästar som tävlas och tränas samt säljer hö till ett travstall. Vi har möjlighet att så olika vallfröblandningar på olika åkrar för olika behov. Ibland får vi lite lågt proteininnehåll i vallfodret, hur löser vi det? Hälsningar Per och Karin"

Forskningschef Mattias Norrby kontaktade Cecilia Müller som är docent i fodervetenskap inriktning häst vid SLU. Läs hennes svar på hur man kan tänka kring vallodling och foderstater i ATL

Nyheter
Odlad Mark På Våren 1500 800

Nya resultat visar att gräsmark på dränerad torvmark inte minskar växthusgasutsläpp

Att lägga om dränerad torvmark från åker till gräsmark har länge setts som en möjlig lösning för att minska växthusgasutsläpp. Men ny svensk forskning ger inget stöd för att det verkligen minskar klimatpåverkan – snarare visar resultaten att gräsmark kan ge högre koldioxidutsläpp än fortsatt odling.

Läs mer
Thomas Eliasson, doktorand i projektet och ko

Oväntade upptäckter om bakteriernas roll för ostmognad

Forskare har gjort flera överraskande fynd i en studie om mjölksyrabakterier och ostmognad. Upptäckterna kan ge ny kunskap om hur ostens smak utvecklas och hur moderna starterkulturer påverkar mognadsprocessen.

Läs mer
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer