
Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm
Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.
Av den hela summan på 40 miljoner kronor i Öppna utlysningen 2025 är hälften direkt insamlade från lantbruksnäringen och resterande en medfinansiering av statliga medel via forskningsrådet Formas. Stiftelsen Lantbruksforsknings unika finansieringsmodell kombinerar närhet till de praktiska behoven inom lantbruket med höga akademiska krav på de projekt som beviljas medel.
Stiftelsen finansierar forskning som leder till konkret nytta, ökad konkurrenskraft och lönsamhet för Sveriges lantbrukare, med andra ord tillämpad forskning. I utlysningen finns också krav på engagemang hos aktörer både från näring och akademi och det betonas att implementeringen är lika viktig som forsknings- och innovationsprocessen i sig.
– Med en representant från näringen knuten till projektet skapas viktiga synergier mellan akademi och praktisk tillämpning. Vi tycker det är ett lyckat koncept som gynnar utveckling och innovation, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.
Dockar i nya livsmedelsstrategin
Ansökningar kan göras inom de två tvärvetenskapliga fokusområdena Livsmedel samt Klimat och Miljö. Ett företagande- och hållbarhetsperspektiv ska genomsyra den forskning som finansieras av stiftelsen. Ansökningar inom samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning som bidrar till lantbrukets utveckling välkomnas.
– Det breda fokus inom livsmedel och klimat och miljö, som den årliga öppna utlysningen haft de senaste fyra åren, känns relevant och helt rätt i tiden för att docka i landets nya livsmedelsstrategi. Det kommer krävas engagemang både från politik, akademi och näring för att göra våra produktionssystem såväl stabila som dynamiska för klimatomställningen och den ökade inhemska produktionen, säger Mathilda Hollertz, vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.
Utlysning i två steg med beslut i december
Mellan den 2 april och 4 juni är utlysningen öppen för ansökningar i Steg 1 och därefter kan de som går vidare till Steg 2 skicka in en fullskalig ansökan mellan 20 augusti och 17 september. Beslut om beviljade medel fattas av stiftelsens styrelse i december 2025.
- Stiftelsen ser helst ansökningar för ett- till treåriga projekt med ett rekommenderat sökt anslag på upp till en miljon kronor per år.
- Alla som ansöker i den Årliga öppna utlysningen uppmanas att använda årets Handbok, som är uppdaterad, tidigare versioner gäller ej.
- För frågor om ansökningsprocessen går det bra att kontakta kansliet, men ta först en titt på vanliga frågor och svar.
- Läs mer om den årliga öppna utlysningen 2025 och sök medel här.

Så fungerar utlysningar
Alla insamlade medel till Stiftelsen Lantbruksforskning går till forskningsutlysningar. Under ett år öppnas ett antal utlysningar, några återkommande och andra med ett enstaka specifikt syfte.
Läs mer
FRÅGA EXPERTEN: Ståtid och hygien är viktiga nycklar till friska klövar
Aktuell forskning ger svar på hur mjölkgårdar kan arbeta med kornas klövhälsa.
Läs mer
Så fungerar finansieringen av lantbruksforskning
Stiftelsen Lantbruksforskning finansieras till största del av lantbrukarna. Insamlingen sker via 48 anslutna företag och organisationer från branschen.
Läs mer