
Forskning och innovation på Finngarne gård i Norrtälje
Arla har invigt Sveriges första innovationsgård.
Det är på Finngarne gård norr om Norrtälje, som drivs av Jörgen Ericsson, som Arla kommer att finansiera forskningsprojekt kring gårdsnära metoder som ökar mjölkproduktionens positiva miljöpåverkan, minskar klimatpåverkan och moderniserad teknik för bättre djuromsorg.
- Forskning och metodutveckling på gårdsnivån går för långsamt. Det finns klimat- och miljömässiga vinster att skörda genom nya sätt att arbeta. Nu öppnar Arla en innovationsgård där vi kommer att finansiera forskningsprojekt och samarbeta med bönder, forskare och kunder, säger Lisa Ehde chef för Member & Agri Commercial Arla Sverige i ett pressmeddelande.
Invigningen gästades av bland andra näringsminister Ibrahim Baylan. Stiftelsen Lantbruksforsknings VD Christian Nyrén var också med och talade om vikten av att opinionsledare som vågar satsa nytt.
- En innovationsgård är en viktig plats där nya rön från forskningen kan testas i praktiken, säger Christian Nyrén.
På spannmålssidan finns nationella fältförsök för tillämpade försök. På animaliesidan har det tidigare inte funnits någon motsvarighet.
- Arlas innovationsgård är ett bra tillskott till de andra innovationsgårdar som finns, som kanske kan bilda grunden för nationella försök på mjölksidan.
Foto: Christian Nyrén

Så fungerar utlysningar
Alla insamlade medel till Stiftelsen Lantbruksforskning går till forskningsutlysningar. Under ett år öppnas ett antal utlysningar, några återkommande och andra med ett enstaka specifikt syfte.
Läs mer
FRÅGA EXPERTEN: Ståtid och hygien är viktiga nycklar till friska klövar
Aktuell forskning ger svar på hur mjölkgårdar kan arbeta med kornas klövhälsa.
Läs mer
Så fungerar finansieringen av lantbruksforskning
Stiftelsen Lantbruksforskning finansieras till största del av lantbrukarna. Insamlingen sker via 48 anslutna företag och organisationer från branschen.
Läs mer