Mjolkveckan Ko 1500 800

Boka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala

Mjölkveckan pågår den 25–29 november 2024 på SLU i Uppsala och Stiftelsen Lantbruksforskning är stolt partner till arrangemanget. Den 28:e november hålls en konferens med deltagande på plats eller digitalt och webbinarier kommer sändas under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.

Under mjölkveckan presenteras flera områden med fokus på mjölkproduktionens hållbarhet och produktivitet.

– Mjölkveckan är en viktig mötesplats för mjölkbönder, rådgivare, forskare och andra aktörer i mjölkkedjan. Under åren har det här mötet ofta gett oss snabb återkoppling från praktiken på forskningsresultaten, något som kan leda till värdefulla uppslag och nya vinklingar på forskningen, berättar Rebecca Danielsson, som är projektledare för årets Mjölkvecka.

Ett späckat program med färsk forskning

Under konferensdagen kommer deltagarna få ta del av var vi är idag i den svenska mjölkproduktionen, djurhälsans betydelse för hållbar produktion och produktivitet, värmestress, om djurvälfärden kan räknas hem ekonomiskt, olika klimatverktyg, utmaningar med att planera vallen och foderoptimering. Företagen Agronod, Animalienavet och Gigacow kommer berätta hur de tänker kring en förbättrad och mer hållbar svensk mjölkproduktion.

Läs mer om programmet och anmäl dig här!

– Under veckan håller vi också webbinarier där forskare berättar om hälta och rörelsemönster samt klövhälsa hos mjölkkor. Vi hoppas att deltagarna på Mjölkveckan även passar på att delta på den 28 november på Jordbruksekonomisk konferens där bland annat mjölkens ekonomi avhandlas, säger Rebecca.

Mjölkveckan startades för några år sedan inom programmet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” med fem forskningsprojekt, som slutredovisades under förra årets Mjölkvecka

– Det är glädjande att Mjölkveckan fortsätter i år. Även om själva forskningsprogrammet avslutades förra året, ser jag en stor nytta med att kunskapen kommuniceras vidare till rådgivare och lantbrukare. Och vi fortsätter förstås finansiera mjölkforskning genom vår årliga öppna utlysning, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning som delfinansierar Mjölkveckan.

Stiftelsen Lantbruksforskning genomförde i samarbete med Arla Foods utlysningen under våren 2018 med fokus på mjölkproduktion och mjölkprodukter. Totalt blev fem projekt från tre olika forskningsmiljöer, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers och Research Institute of Sweden (RISE), beviljade medel. Projekten startade 2019 och pågick till och med 2023.

Nyheter
20241106 Kollage SLF 1500 800

Välkommen på Lantbruksforskningsdagen!

På Lantbruksforskningsdagen presenteras vad som pågår just nu inom lantbruksforskningen. I år arrangeras den i samarbete med  AgroVäst Gröna möten i Skara. Säkra din fysiska eller digitala plats på heldagen den 6 november.

Läs mer
SLF Händer Skott 1500 800 Istock 685498504

FRÅGA EXPERTEN: Så fungerar flödet av kol i jordbruket

Kolets kretslopp delas in i två cykler – en snabb och en långsam – och det är i den snabba cykeln som det sker ett ständigt kolflöde mellan växterna, markerna och atmosfären. Är flödena i balans sker inget nettoutsläpp.

Läs mer
Mjolkko Bete Istock 675372344 (2)

FRÅGA EXPERTEN: Generellt lägre klimatpåverkan av slaktungnöt av mjölkras än köttras

För den som vill ha en klimatsmart och miljömedveten inriktning kan en ny svensk studie om nöt- och lammköttsproduktion ge vägledning. I studien utvärderades både klimatpåverkan och bidrag till biologisk mångfald.

Läs mer