Resultat av mjölkforskning under Mjölkveckan 2023
Mjölkveckan pågår just nu på SLU i Uppsala med flera slutredovisningar på temat hållbarhet inom mjölkproduktion. Över två hundra lantbrukare och forskare deltar fysiskt såväl som digitalt för att ta del av det senaste om mjölkforskning.
Mjölkveckan startades för några år sedan inom programmet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” och inom programmet finns fem forskningsprojekt, som nu slutredovisas under årets Mjölkvecka.
Stiftelsen Lantbruksforskning genomförde i samarbete med Arla Foods utlysningen med fokus på mjölkproduktion och mjölkprodukter under våren 2018. Totalt blev fem projekt från tre olika forskningsmiljöer, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers och Research Institute of Sweden (RISE), beviljade medel. Projekten startade 2019 och pågår fram till december i år.
Forskning som sträcker sig över hela livsmedelskedjan
Grundsyftet med projekten är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion. Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är därmed inkluderad.
En majoritet av projekten berör även FAO:s rekommendationer på områden för ett minskat totalt utsläpp från mjölkproduktion och ökad produktionseffektivitet.
Fem forskningsprojekt i programmet...
På den matnyttiga sidan för programmet hos SLU finns massor att läsa om forskningsprojekten. Klicka på länkarna för varje projekt:
- Metoder och rekommendationer för miljöutvärdering av jordbruk och dess livsmedelsproduktion
- Inkludering av nutrition- och hälsoaspekter i livscykelanalyser av livsmedelsprodukter
- Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet, Förbättrad hållbarhet inom mjölkproduktion genom förbättrad fodereffektivitet
- Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
...och ett sjätte som följer upp
Nyligen startade ett sjätte program: ”Att lära av det förflutna och skapa möjligheter för en hållbar framtid: indikatorer och scenarier för svensk mjölk”. Där utnyttjas resultaten från de fem projekten ovan.
Slutrapporter från samtliga projekt med beviljade medel kommer publiceras i Stiftelsen Lantbruksforsknings Projektdatabas.
Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp
Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.
Läs merSverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder
SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.
Läs merSammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum
I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.
Läs mer