Fråga forskaren: Ökat intresse för raps som proteingröda för livsmedel
Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Senast handlade frågan om att rapsproteiner ser ut att ha en nyckelroll i den alltmer populära växtbaserade kosten och det menar forskarna ökar efterfrågan på raps framöver.
En fråga från lantbrukaren Kristina kom till oss: "Jag har hört att rapsen verkar kunna få nya användningsområden för proteinproduktion och att efterfrågan på raps kan tänkas öka framöver, stämmer detta?"
Forskningschef Mattias Norrby vände sig till Lunds universitet och doktor Karolina Östbring från Institutionen för livsmedelsteknik som tillsammans med professor Frank Lipnizki från membrangruppen vid Institutionen för kemiteknik samt Johan Thuvander som tillsammans forskat på ämnet.
Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp
Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.
Läs merSverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder
SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.
Läs merSammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum
I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.
Läs mer